6.5 C
Киев
Вторник, 15 апреля, 2025
додомуМедицинаОдеські медики нагадують про профілактику ботулізму

Одеські медики нагадують про профілактику ботулізму


Одеська міська клінічна інфекційна лікарня забезпечена ботулінічною сироваткою (антитоксином), отриманою по лінії централізованих поставок Міністерства охорони здоров’я України.

У нинішньому році в міську інфекційну лікарню поступив один пацієнт з ботулізмом, що проживає в Одеській області, який завдяки своєчасному введенню сироватки і проведеному лікуванню успішно вилікувався. Пацієнт пов’язує захворювання із вживанням копченої риби домашнього приготування.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку року в країні зафіксовано 40 випадків ботулізму, з них два — у дітей віком 9 та 13 років. Зареєстровано два летальних випадки в пацієнтів з ботулізмом.

Ботулізм — це дуже небезпечна кишкова інфекція, яка викликає ураження нервової системи і має високу летальність. Ботулотоксин — одна з найсильніших у світі отрут. Паличка ботулізму розвивається тільки в анаеробних умовах, особливий ризик пов’язаний із вживанням консервів домашнього приготування, в’яленої, копченої, солоної риби, особливо з нутрощами.

Першими симптомами ботулізму є зорові розлади — погіршення зору, двоїння об’єктів, можливий розвиток блювоти, зазвичай без підвищення температури і розладу шлунка. Через кілька днів починається порушення дихання й інша важка симптоматика.

Порятунок життя людини, яка захворіла на ботулізм, багато в чому залежить від того, наскільки швидко з моменту початку захворювання буде введений антитоксин. При появі перших симптомів ботулізму та інших харчових токсикоінфекцій необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.



Одеські медики дають такі рекомендації з профілактики ботулізму:

  1.  Не купуйте в місцях стихійної торгівлі домашні консерви, солоні і копчені м’ясні продукти, сушену, в’ялену і солону рибу.
  2. При самостійному консервуванні на всіх етапах дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно промивайте продукти і використовуйте щітку, якщо їх поверхня забруднена землею. Для консервування можна використовувати тільки свіжі фрукти і овочі.
  3. Паличку ботулізму і її спори можна знищити тільки при автоклавуванні. Кип’ятіння не вбиває паличку ботулізму. Закатування консервів у герметичні банки в домашніх умовах можна проводити тільки при використанні автоклава, інакше всі, хто їстимуть ці консерви, наражаються на смертельну небезпеку. Без автоклавування можна маринувати або солити гриби і овочі, які будуть зберігатися у відкритому посуді із забезпеченням доступу повітря.
  4. Якщо в закатаних банок «здулися» кришки, то такі заготовки їсти не можна — їх слід знищити. Категорично заборонено кип’ятити вміст бомбажної банки і вживати в їжу.
  5. Швидкопсувні продукти зберігайте тільки в холодильнику, обов’язково дотримуйтесь термінів їх зберігання, не беріть їх у дорогу і на відпочинок.
  6. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому їм не рекомендовано давати консервовані в домашніх умовах продукти.





Джерело: glavcom.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments