9 червня 1786 року вперше надійшло морозиво у продаж.
Усе почалося із Китаю, де ІІІ ст. до н. е. прохолодні десертні страви вперше почали готувати для імператорів. Поєднання снігу, льоду і шматки апельсина, лимона й зерен граната їм подавали як десерт після трапези.
Пройшло кілька сотень років, китайці лід і сніг змішали з молоком. воно було 3 видів: буйволине, коров’яче та козине.
Їх змішували з подрібненим рисом і підігрівали. Прокислу суміш підсолоджували, додавали борошно для згущення і камфору для аромату.
Секрет приготування китайці тримали в секреті. Але через активні торговельні зв’язки держави у IV ст. до н. е. таємниця стала відомою на Аравійському півострові, у Персії та Індії.
Десертом перські вельможі пригостили Олександра Македонського. Він вірив, що у спеку морозиво надає сили, тому радив їсти його кожному воїну. Ті ж додавали до нього мед і вино.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше морозивом пригостили на інавгурації президента
Пройшло тисячоліття перед тим, як про морозиво дізналися європейці. У 1295 році венеціанський купець і мандрівник Марко Поло привіз на батьківщину, в Італію, рецепт замороженого чаю з додаванням фруктів. Потім його замінили на морозиво, схоже на сучасне.
Технологія приготування була надзвичайно трудомістка. Яйця, молоко та цукор змішували в окремій ємності. Далі брали велику посудину і наповнювали її льодом та сіллю. У неї ставили молочну суміш, яку потрібно було постійно збивати. Як тільки лід розтавав, талу воду зливали й додавали нову партію криги. Дії повторювали доти, доки маса охолодиться і набуде однорідної консистенції. Тож така робота займала кілька годин.
Наступними, хто дізнався про морозиво, були французи. Завдячують вони цим Катерині Медічі. Французькі кухарі почали безперервно над ним експериментувати. І результатом їхніх зусиль став той факт, що Франція визнана батьківщиною знаменитого пломбіру. Назва пов’язана з містечком Пломб’єр-ле-Бен, де навчилися готувати морозиво з молока, вершків, яєчних білків та вершкового масла.
У XVII ст. в Парижі Франческо Прокопіо ді Кольтеллі відкрив перше кафе морозива. З цього часу продукт перестав бути десертом для еліти й став загальнодоступним.
Згодом десерт перекочував у США, де запустили першу лінію конвеєрного виробництва десерту. А також вигадали для морозива вафельні стаканчики та ріжки. У США вперше з’явилося і таке популярне морозиво-ескімо в шоколадній глазурі.
Історія українського морозива була тісно пов’язана з Радянським Союзом. У 1936 році на його території відкрили великий завод, перейнявши американську технологію виготовлення морозива та закупивши у США необхідне обладнання. Невдовзі фабрики морозива з’явилися в Одесі, Харкові, Києві, Полтаві, Севастополі, Ялті.
Зараз є багато видів морозива. Створили навіть таке, що не тане.
Замало спекти смачний торт. Його потрібно апетитно прикрасити. Влітку прийнято використовувати ягоди та фрукти. Це легкий спосіб зробити частування барвистим і смачним.
Темні ягоди ефектно виглядають на пишною масі білого крему. Використовуються збиті вершки, білковий крем, заварний, на згущеному молоці.
×
Джерело: gazeta.ua