-3.5 C
Киев
Пятница, 11 апреля, 2025
додомуВерховна радаКоронавирус: показали, як поширюється Covid-19 при розмові за столом

Коронавирус: показали, як поширюється Covid-19 при розмові за столом


Найбезпечніше місце, на думку вчених, знаходиться по діагоналі від ймовірно зараженого: туди долітає не більше чверті аерозольних часток, що виділяються мовцем. Фото: pixabay.com

Найбезпечніше місце, на думку японських вчених, — по діагоналі від ймовірно зараженого. Туди долітає не більш як чверть аерозольних часток, що виділяються мовцем. Також розповіли, що може знизити ймовірність зараження Covid-19 при зустрічі з друзями.

Вчені Центру обчислювальних наук інституту RIKEN із колегами з Університету Кобе показали ймовірність заразитися коронавірусом, сидячи в барі із 3 людьми, якщо один із них хворий на Covid-19, повідомляє The Asahi Shimbun.

Суперкомп’ютер Fugaku змоделював ситуацію — 4 людей сидять за 2 присунутими один до одного столами площею 60 кв. см (стандартний розмір столиків у кафе та ресторанах). На чоловіка, що сидить поруч із тим, хто говорить, потрапляє у 5 разів більше аерозольних часток, ніж на того, хто сидить навпроти.

Шанси зараження Covid-19, якщо співрозмовник — носій вірусу, співвідносяться так само. Коли той, хто говорить, повертає голову до адресата, ризик передачі зростає.

Поширення таких часток залежить від вологості в приміщенні. При менш як 30% дальність поширення частинок зростає вдвічі, порівняно з вологістю 60%. При підвищеній вологості частки більше злипаються і швидше осідають. Тобто зволожувачі повітря у громадських місцях допомагають знизити ймовірність зараження Covid-19. Також рекомендують встановлювати захисні прозорі екрани на столиках кафе та ресторанів, аби відвідувачі могли максимально безпечно спілкуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили приховані наслідки навіть легкої форми Covid-19

Кабінет міністрів 13 жовтня змінив порядок і правила карантинного зонування. Роботу ресторанів та кав’ярень обмежили (закриватимуться не пізніше 22:00) навіть у зеленій і жовтій зонах (виняток зробили лише для тих громадських закладів, які працюватимуть «на виніс»).





Джерело: gazeta.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments