«Колись усі втікали з лікарні, а зараз не можемо вигнати, — чується чоловічий голос з напівтемного коридору Київської міської лікарні №1, що на Харківському масиві. У кабінет старшої медсестри заходить лікар років 50. — Раніше їжа залишалась, а зараз і зайвої крихти немає», — усміхається.
Цей заклад 2 роки замовляє їжу для пацієнтів у компанії, яка готує і доставляє страви. Триразове харчування для одного хворого коштує лікарні 55,99 грн.
Медики погодились показати журналістам Gazeta.ua, чим годують пацієнтів.
Нам видають сині бахіли і халати, шапочки — рожеві. Маски маємо свої. Ідемо подивитися буфет, розташований у хірургічному відділенні. Нас супроводжує 44-річна Ірина Бобошко, заступник директора з медичної частини, брюнетка з виразними карими очима. На її обличчі захисна маска у смужку.
«Після того, як харчоблок став фінансово провальним, економісти лікарні підрахували витрати і дійшли висновку: вигідніше закуповувати готову їжу з доставкою», — розповідає Ірина Бобошко.
Біля буфету стоїть худорлява жінка з яскравим макіяжем. Під шапочкою видніється висока зачіска. Медичний халат прикрашають бантики. Вона роздаватиме їжу хворим.
«Їжу отримуємо у спеціальній тарі. Вона маркована. Вказана вага, є надписи: перші, другі, треті страви, компот з цукром, в іншій — без», — розповідає Галина Буйчас, 63 роки, старша медсестра відділення загальної та медичної хірургії. Показує металеву тацю з маркованим посудом. Запах гарячих страв розходиться коридором.
Санітарка-буфетчиця з гуркотом завозить металевий візок у спеціальне приміщення. Метушиться, щоб швидше викласти продукти та завести його в кімнату для дезінфекції.
Праворуч три мийки — для полоскання, дезінфекції, знежирення. Далі віконце для видачі їжі. Ліворуч — шафка з кухонним приладдям. Коло вікна висить меню на день. Розписані грами кожної страви.
«Для всього є окремий посуд, щипці. Для риби одні, для хліба інші, — піднімає кухонний рушник, яким прикриті білі тарілки. Серед них є кілька з кольоровими квітами. — Намагаємось усе робити оперативно, щоб пацієнти отримали їжу гарячою».
Буфетчиця швидко нарізає хліб. Порційним черпаком наливає гороховий суп. Викладає макарони й варений хек.

«Я постійно на зв’язку з медичним персоналом. Вони тричі на день надають інформацію про кількість порцій для хворих. Закуповуємо продукти раз у тиждень. Хліб привозять щодня. Молочні продукти тричі на тиждень. Все збігається згідно з нормами. Проби на якість продукції робимо щоденно і зберігаємо 24 години», — говорить 59-річна Віра Земцова, завідувач виробництва по харчоблоку компанії, яка доставляє їжу. Каже, працюють тільки з цією лікарнею. Сьогодні на обід привезли 30 порцій.
Лікарня обирала компанію з доставки їжі на відкритих торгах. Вартість послуг зафіксували на рік. За рекомендаціями МОЗу розробили меню для хворих — у ньому дотримана добова норма калорій та співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Є харчування для нормотрофіків (людина з нормальною вагою тіла. — gazeta.ua), гіпотрофіків (худі), гіпертрофіків (товсті) та людей із цукровим діабетом.
У їдальні збираються пацієнти. На обід гороховий суп з картоплею — 350 г, риба відварна — 100 г, макарони — 150 г, кабачкова ікра — 100 г, компот з цукром — 200 мл, хліб — 150 г. Страви виглядають апетитно.
Першим до віконця, де видають їжу, повільно підходить худорлявий чоловік у сірому спортивному костюмі і капцях. Прийшов зі своїм посудом. За ним у чергу, витримуючи дистанцію у 1,5 м, стає худорлява білявка. Рудоволоса сидить за одним із чотирьох столів. На них вази із пластмасовими квітами. Тут їдять пацієнти, які на «ногах». Важким хворим санітарки приносять їжу в палату.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ситний сніданок допоможе схуднути
«У лікарні вже два тижні. Потрапив із язвою шлунку з перфузією. Сьогодні зняли три останні трубки. Через годину зможу поїсти», — говорить 40-річний Андрій Щадрін. Він в окулярах, з довгою чорною бородою. На животі видніється рана, змащена йодом. Обід йому принесли. Залишив на тумбочці порід з ліжком. Там же стоїть залишок сніданку. Каже, на харчування нарікань немає. Все смачно.
«Найбільше радує, що дають сосиски. Бо так годують далеко не скрізь. Лежав у гастроентерології 8-ї лікарні. Харчування там було більш унормованим, бо то профільне відділення, де враховували шість дієт. Кожному розносили їжу індивідуально. Але тут хірургія. Поряд лежить чоловік з аденомою і йому можна їсти все. Але смачно», — додає Щадрін.

Разом із санітаркою переходимо у велику світлу палату. На ліжку сидить статний сивоволосий чоловік з перемотаною ногою. Просить, аби ми представились.
«Тут напівресторанне харчування. У мене свій заклад колись був, тому знаю, що таке якісна їжа. Всі страви хороші. Хліб — і той має особливий смак. Цей харчовий набір мене повністю задовольняє — і по калоріях, і по якості. Після нього нема ні печії, ні нудоти», — говорить Віктор Ніколенко. Його вимова чітка, рівна, з акцентами на певних словах. Нагадує дикцію університетського лектора. У лікарню потрапив через ускладнення від діабету.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 52 кухарі, 18 сантехніків і 63 охоронці. Що таке «Феофанія»
У коридорі чути човгання шльопанців по підлозі. Огрядний чоловік в одній руці тримає ложку, в другій — металеву миску.
«Вже можна? Черги нема?», — питає у медсестри біля входу в їдальню. Там лише жінка у рожевому-сірому халаті сьорбає суп.
«Я дуже перебірлива. Мені важко догодити, але тут подобається. Лежала в «Охматдиті» ще в підлітковому віці і можу сказати: це набагато смачніше. Їжа свіжа, як домашня», — каже Катерина Кекух, 28 років. За день до цього перенесла операцію на кисті. Говорить повільно — їй ще болить.

Після обіду весь посуд складають у раковину для дезінфекції. На годину замочують у розчині «Чистолайн», після цього митимуть.
«Відтоді, як перейшли на доставку їжі не було жодної скарги від пацієнтів. Раніше бувало багато, що їжа несмачна, неякісна», — каже Олександр Іванько, 44 роки, головний лікар першої лікарні.
Запевняє, це дешевше, ніж утримувати свій харчоблок, оновлювати обладнання, платити зарплату кухарям, контролювати процес закупівлі продуктів та якості харчів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Величезна сума» — розповіли, скільки економимо на медзакупівлях після реформи
«У нас зараз єдиний рахунок. З нього виплачуємо зарплати, годуємо пацієнтів і закупаємо медичні матеріали. Харчування на день обходиться у 55 гривень 99 копійок. Коли готували самі, виходило близько 100 гривень», — додає головлікар.
Витрати на харчування пацієнтів становлять близько 10% бюджету закладу.
×
Джерело: gazeta.ua